Dünya Erdoğan – Putin zirvesine kilitlendi! Zirve sona erdi « Sıradaki Haber

19 Mart 2024 - 05:14

Dünya Erdoğan – Putin zirvesine kilitlendi! Zirve sona erdi

Dünya Erdoğan – Putin zirvesine kilitlendi! Zirve sona erdi
Son Güncelleme :

16 Eylül 2022 - 23:29

164 views

Dünyanın gözü Özbekistan’da… Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Şanghay İş birliği Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Semerkant’ta gerçekleşen zirve, dünyanın gündeminde.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in daveti üzerine zirveye özel konuk olarak zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün bir dizi önemli görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile ‘Ebedî Şehir’ kompleksinde bir araya gelen Erdoğan, bugün de kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİ

Bugün erken saatlerde Çin Devlet Başkanı ile görüşme gerçekleştiren Erdoğan, Rusya Devlet başkanı Putin ile bir araya geldi. Özellikle bu görüşme, dünyanın dört bir yanında merakla bekleniyordu.

PUTİN’DEN İLK AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından Rus basınına yansıyan bilgilere göre; Putin Erdoğan’a tahıl anlaşmasındaki çabaları için teşekkür etti. Ayrıca Putin Erdoğan’a tahılın en fakir ülkelere gideceğini umduğunu belirtti. Putin açıklamasında, “Türkiye, Rusya’dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi, Türk Akım sorunsuz bir şekilde çalışıyor.” ifadelerini kullandığı belirtiliyor. Öte yandan Putin, “Rusya’dan Türkiye’ye gaz arzının dörtte birinin ödemesi ruble üzerinden gerçekleşecek” dedi.

“ERDOĞAN VE PUTİN’İN BATI’YA MESAJI”

Voice of America, Erdoğan ve Putin görüşmesinin Batı’ya mesaj niteliğinde olduğunu başlığa taşıdığı haberinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İş birliği Örgütü’nün toplantısına katılmak üzere perşembe günü Özbekistan’a gitti” ifadelerini kullandı.

Rus ve Çin liderliğindeki Şanghay İş birliği Örgütü’nün, bazı eleştirmenler tarafından Batı karşıtı bir ittifak olarak adlandırıldığını yazan Voice of America, Putin ile Erdoğan arasında cuma günkü görüşmelerin ticarete odaklanmasının beklendiğini yazdı.

Haberde, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Maria Shagina’nın yorumuna yer verildi. Buna göre, Batılı ülkelerin Moskova’ya yaptırımları sıkılaştırmaya çalışırken, Erdoğan’ın Putin için giderek daha önemli hale geldiği ifade edildi.

Rusya’nın burada iyi arkadaşları tükeniyor. Dönebilecekleri Çin, Hindistan var, ancak Pekin’in (ve) Yeni Delhi’nin ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma iştahının olacağı manevra alanı orada değil.

Haberde, Erdoğan’ın önümüzdeki hafta New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun oturum aralarında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşebileceği de ifade edildi.

“RUSYA’NIN KAYIPLARI, TÜRKİYE’NİN KAZANCI”

Al Jazeera ise, “Rusya’nın Ukrayna kayıpları Türkiye’nin kazancı” başlığını attığı bir analize sayfasında yer verdi. Carnegie Europe’da Misafir Akademisyen olarak görev yapan Dimitar Bechev imzasını taşıyan makalede, “Kremlin savaşta çıkmaza girerken Türkiye, Moskova’nın pahasına nüfuzunu ustaca genişletiyor” ifadelerine yer verildi.

Bechev analizine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kırım Platformu Zirvesi’nde video bağlantısıyla yaptığı açıklama ile başladı:

Kırım’ın ayrılmaz bir parçası olduğu Ukrayna’ya dönüşü, özünde uluslararası hukukun bir gereğidir.

“KARMAŞIK BİR DENGEDEN DAHA FAZLASI”

Haber şu ifadelerle devam etti:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay Kırım Platformu Zirvesi’nde video bağlantısıyla yaptığı bu çarpıcı açıklama, Türk-Rus ilişkilerini yakından takip eden hiç kimseyi şaşırtmazdı. Yine de bu, Erdoğan’ın Ukrayna egemenliğine verdiği destek ile Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmayı reddetmesi arasındaki karmaşık dengeden daha fazlasının kanıtıydı. Kremlin’in Ukrayna’da çıkmaza girdiği bir dönemde, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde sınırları zorlamak istediği fırsatların bir göstergesiydi.

“İster Suriye’de ister Güney Kafkasya’da olsun, Moskova’nın etkisi gittikçe azalırken Ankara boşluğu doldurmaya hazırlanıyor” ifadelerinin kullanıldığı makalede, Türkiye’nin temmuz ayında Birleşmiş Milletler ‘in yardımıyla yaptığı anlaşma hatırlatıldı ve şu çarpıcı ifadelere yer verildi:

Anlaşmanın da gösterildiği gibi, Ukrayna tahıl gemilerinin Odesa’dan yola çıkması için Türkiye bir aracı rolü oynadı. Rusya ile ticari ilişkileri gelişiyor. Yine de Erdoğan, Kırım Tatarlarının vatanı Kırım da dahil olmak üzere Kiev’i desteklemekte tutarlı kaldı. Türkiye’nin Ukrayna silahlı kuvvetlerine Bayraktar insansız hava araçları tedariki, Ankara’nın Kiev’e askeri desteğin en güçlü sembolü olmaya devam ediyor.

Hindustan Times, zirveyi canlı olarak aktarıyor. Adım adım zirveyi izleyen gazete, son dakika olarak verdiği haberinde “Çin lideri Xi bölgesel zirve kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüyor” ifadelerini kullandı.

Farance 24 AFP’ye dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günkü programından bahsetti ve Xi ile Putin’le görüşeceğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Semerkant'ta!

ZİRVEYE DAMGA VURAN FOTOĞRAFCumhurbaşkanı Erdoğan Semerkant’ta!Haberi Görüntüle

Japan Times gazetesi, Putin, Xi’nin ‘endişelerine’ ve iş birliğinin sınırlarına onay verdi başlığını attığı haberle, Çin lideri Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesini ön plana çıkardı ve Semerkant’ta gerçekleşen zirveyi anlattı.

Haberde, “Putin ve Xi, Çin, Rusya, Hindistan, Pakistan ve dört Orta Asya ülkesini içeren güvenlik odaklı bir kuruluş olan Şanghay İş birliği Örgütü’nün zirvesinin oturum aralarında bir araya geldi.” Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı hatırlatıldı ve Erdoğan’ın cuma günü Putin ile görüşme yapacağı aktarıldı.” Haberde Rus devlet televizyonunun izleyicilere seslenme şekli hatırlatıldı. Japan Times gazetesi, Rus televizyonunun toplanan liderlerin dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil ettiğini hatırlattığını yazdı ve Ukrayna’yı işgal eden Putin’in izole edildiği fikrini çürütmeyi amaçlayan bir mesaj verdiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Semerkant'ta...