Üniversite öğrencilerinden insansız tarım aracı projesi « Sıradaki Haber

29 Mart 2024 - 16:26

Üniversite öğrencilerinden insansız tarım aracı projesi

İstanbul’da farklı üniversitelerde okuyan 5 öğrenci, tarım sektöründe kullanılmak üzere iki farklı insansız araç tasarladı. Uzaktan kumanda ve bilgisayar üzerinden de kontrol edilebilen araçlar, üzerlerine entegre edilmiş sensörler sayesinde otonom bir şekilde de hareket edebiliyor.

Üniversite öğrencilerinden insansız tarım aracı projesi
Son Güncelleme :

27 Ekim 2022 - 14:09

146 views

Bostan bitkileri olan patlıcan, domates ve biber gibi ürünlere odaklanan proje, ürün kontrolünü sağlamayı, bitki hastalıklarıyla mücadele etmeyi ve bitki kalitesini artırmayı amaçlıyor.

5 kişiden oluşan ekibin tasarladığı ilk araç olan “Yoma” yalnızca ilaçlama ve yabani bitki tespiti yapabiliyorken, “Omnivor” isimli ikinci versiyon ise tarlalarda böcek tespiti de yapabiliyor. İki araç da haznelerinde taşıdıkları tarım ilaçlarıyla, ilaçlama işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Ekip, araçlarını “Tarımsal İnsansız Kara Aracı” olarak tanımlıyor.”YALNIZCA YABANİ BİTKİLERİ DEĞİL, BÖCEKLERİ DE TESPİT EDEBİLİYORUZ” Yatırım alma hedeflerinin olduğunu belirten mekatronik mühendisliği bölümü öğrencisi Emre Uçar, “İlk projemizin ismi “Yoma”, “Yabani Otla Mücadele Aracı olarak geçiyor, içinde bulunan sensörler sayesinde tarlalarda otonom, yani insansız bir şekilde ikili bitki sıralarında ilerleyebiliyor, aracımızın üzerinde bulunan kameralar sayesinde alanlardan görüntüler alabiliyoruz. Kendi geliştirdiğimiz yerli ve milli yazılımımız ile tarlalardaki bitkilerin yabani ot ya da normal kültür bitkisi olduğunu ayırt edebilip, yabani otlara müdahale edebiliyoruz. Diğer projede, yani; ikinci versiyonda ise yalnızca yabani bitkileri değil, böcekleri de tespit edebiliyoruz. Zaten, ismi “Omnivor, bu kelime de hem etçil hem otçul hayvanlara verilen bir isim, aracımız hem otlara hem de böceklere müdahale edebildiği için bu ismi vermek istedik. Yazılım kısımlarını ekipçe, arkadaşlarımızla yaptık. Maddi kısımlarda ise “Teknofest ve okulumuzdan destek aldık. İlk aracımızı geliştirmemiz 7-8 ay sürdü, ikinci aracımızı ise 5-6 aylık bir geliştirme süresi içerisinde tasarladık, geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.”İNSAN GÜCÜNÜ AZALTACAĞIZ”Projelerin gelişime devam ettiğini ifade eden Emre Uçar, “Şu an bu araçlarımızla yalnızca bitkilerin kontrolünü yapabiliyoruz. İleride ise; hem otonom bir şekilde tohum ekebilen, hem ektiği tohumdan çıkan domates, patlıcan, biber gibi sebzeleri toplayabilen araçlar yaparak, tarlalarda bir robot ekosistemi kurma hedefimiz bulunuyor. Bu araçlar daha büyük, on dönüm, on beş dönümlük arazilerde sabah akşam fark etmeksizin çalışacağı için tarlalardaki böceklenmeyi daha erken tespit edecekler, sebzeleri daha önceden böceklenmeye karşı koruyacaklar. İnsan gücünü azaltacağız. Normalde, bitkilerin %10’u böceklendikten sonra biz bunu görebiliyorken, bitkiler belki daha böceklenmeden biz bunu tespit edebileceğimiz için daha sağlıklı sebze üretimine katkıda bulunacağız” dedi.Öğrenciler projelerini, SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’ndaki stantlarında tanıtıyor.