Marshall Adaları’nda radyasyon oranı Çernobil’den bin kat fazla « Sıradaki Haber

25 Nisan 2024 - 23:11

Marshall Adaları’nda radyasyon oranı Çernobil’den bin kat fazla

ABD’nin 60 yıl önce nükleer testler yaptığı Pasifik Okyanusu’ndaki adaların bazı bölgelerinde, dehşete düşüren ölçümler yapıldı.

Marshall Adaları’nda radyasyon oranı Çernobil’den bin kat fazla
Son Güncelleme :

23 Mart 2021 - 9:14

110 views

ABD’nin 1946-1958 yılları arasında nükleer testler  yürüttüğü Pasifik Okyanusu’ndaki Marshall Adaları’nın bazı alanlarında ölçülen  radyasyon oranının, nükleer santral kazalarının yaşandığı Çernobil ve  Fukuşima’dan daha fazla olduğu bildirildi. 

CNN’de yer alan habere göre, ABD’nin Columbia Üniversitesi tarafından  yapılan araştırmada, ABD hükümetinin 1946 ve 1958 yılları arasında bazı mercan  adaları üzerinde  67 nükleer test yaptığı Marshall Adaları’ndaki bazı  bölgelerdeki radyasyon oranının, nükleer santral kazalarının meydana geldiği  Çernobil ve Fukuşima’dan bin kat daha fazla olduğu açıklandı.

Araştırmacılar, nükleer testlerin üzerinden 60 yıldan fazla zaman  geçmesine rağmen Marshall Adaları’ndaki test yapılan 4 mercan adasındaki  radyasyon oranının alarm seviyesinde olduğunu, bazı bölgelerde ölçülen  değerlerin, nükleer serpintilerin yaşandığı Çernobil ve Fukuşima santrallerinin  çevresinde ölçülen değerlerden 10 ila bin kat fazla olduğunu belirtti.

Marshall Adaları’ndaki Bikini adlı mercan adasında 1954 yılında  yapılan “Castle Bravo” adı hidrojen bombası testinin, İkinci Dünya Savaşı’nda  Japonya’ya atılan bombalardan bin kat daha güçlü olduğuna dikkat çeken  araştırmacılar, Bikini Adası’nda tespit edilen nükleer serpintinin bölgedeki en  yüksek miktar olduğunu ifade etti.

Bikini Adası’nın halkı 1946’da zorunlu yer değişimine tabi  tutulmuş, 1960’lı yıllarda ABD hükümetinin adanın yerleşim için güvenli olduğunu  açıklamasından sonra adaya gidenler yüksek radyasyon oranı sebebiyle yeniden göç  etmek zorunda kalmışlardı. Nüfusun bir kısmı sonraki yıllarda kanser ve radyasyon  kaynaklı hastalıklara yakalanmıştı.

ABD, 1946’dan 1992’ye kadar farklı yerlerde toplam bin 54  nükleer test gerçekleştirmişti.