HDP’ye kapatma davası açıldı! Süreç nasıl işleyecek? Olası senaryolar « Sıradaki Haber

28 Mart 2024 - 12:55

HDP’ye kapatma davası açıldı! Süreç nasıl işleyecek? Olası senaryolar

Son dakika haberi: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Başsavcılığın iddianamesi Anayasa Mahkemesi’nde dava iddianamesi olarak kabul edilecek. Bu iddianame üzerinden Anayasa Mahkemesi belirleyeceği bir tarihte yargılamaya başlayacak.

HDP’ye kapatma davası açıldı! Süreç nasıl işleyecek? Olası senaryolar
Son Güncelleme :

24 Mart 2021 - 12:19

52 views

Son dakika haberi: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP hakkında ‘kapatma’ istemiyle bir iddianame düzenlenerek Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Hazırlanan iddianamede HDP’nin ‘terör örgütünün odağı’ iddia ediliyor. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla yargılamayı yapacak. Başsavcılığın iddianamesi Anayasa Mahkemesi’nde dava iddianamesi olarak kabul edilecek. Bu iddianame üzerinden Anayasa Mahkemesi belirleyeceği bir tarihte yargılamaya başlayacak.

HAZİNE YARDIMININ KESİLMESİNE KARAR VERİLEBİLİR

Yargılama kapsamında HDP’den bir savunma istenecek. HDP Yüce Divan’da savunma yapacak. Anayasa Mahkemesi HDP’nin terör örgütünün odak olup, olmadığına karar verecek. Eğer Anayasa Mahkemesi ‘odak’ olduğuna karar verirse süreç kapatmaya kadar gidebilecek. Ancak odak olmanın derecesi de belirleyici olacak. Anayasa Mahkemesi bazı HDP’liler hakkında siyaset yasağı koyup, partiyi kapatmayabilir ya da Hazine yardımının kesilmesine karar verebilecek. Parti kurucularına siyaset yasağı gelmesi de Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararlar arasında…

Yargıtay, HDP'nin kapatılması istemiyle AYM'de dava açtı

ANAYASA MAHKEMESİ USUL YÖNÜNDEN İNCELEYECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesi Anayasa Mahkemesi’ne gittikten sonra Anayasa Mahkemesi adeta bir mahkeme gibi o iddianameyi inceleyecek. Ardından usul eksiklik olup, olmadığına bakacak. Daha sonra iddianamenin kabulü aşamasında tensip tutanağı hazırlayacak.

Son anket ortaya koymuştu: Toplumun büyük kısmı 'HDP kapatılsın' diyor