Altılı Masa’daki deprem dünya medyasında: Darmadağın! « Sıradaki Haber

19 Mart 2024 - 09:02

Altılı Masa’daki deprem dünya medyasında: Darmadağın!

Türkiye’de 14 Mayıs tarihinde gerçekleşmesi beklenen seçimlere haftalar kala, muhalefet partilerinin bir araya geldiği Altılı Masa dağıldı. Masadan kalkan İYİ Parti lideri Meral Akşener, adaylık için İstanbul ve Ankara belediye başkanlarına teklif götürdü ancak bu çağrı yanıtsız kaldı. Masada kalan beş partinin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını yarın duyurması bekleniyor.

Altılı Masa’daki deprem dünya medyasında: Darmadağın!
Son Güncelleme :

05 Mart 2023 - 12:39

416 views

Uluslararası medya ise, Türkiye’deki muhalif ittifakta gün yüzüne çıkan siyasi çalkantıyı yakından izliyor. Altılı Masa’daki deprem ABD’den Avustralya’ya, Suudi Arabistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne birçok ülkede gazeteler ve internet sitelerinin sayfalarına taşındı.
BLOOMBERG
Bloomberg yayın organı, ‘Erdoğan, adaylık kavgası için rakiplerini eleştiriyor’ başlıklı haberinin spotunda anti-Erdoğan bloğun ortak aday nedeniyle çöküşün eşiğinde olduğunu yazdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Oturdular, konuştular ve dağıldılar” yorumunu da spottan veren Bloomberg, muhalif ittifakın mayıs ayındaki seçimler öncesinde ortak bir aday çıkaramadığını vurguladı.

‘Altılı Masa’ adıyla bilinen ana muhalif ittifakın ortak aday başarısızlığının ardından darmadağın olduğunu belirten yayın organı, merkez sağdaki İYİ Parti’nin lideri Meral Akşener’in sosyal demokrat Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını reddettiğini vurguladı. Bloomberg, Akşener tarafından dile getirilen İstanbul ya da Ankara belediye başkanlarının aday gösterilmesi teklifinin ise masadaki diğer parti liderleri tarafından geri çevrildiğini bildirdi.
Seçime üç aydan az bir süre kala muhalif partiler arasındaki anlaşmazlığın borsada keskin bir düşüşü tetiklediğini yazan Bloomberg, borsanın cuma günü yaklaşık yüzde 4’lük bir kayıp yaşadığını aktardı.
Yayın organı, Erdoğan’ın ise ilk yorumunda rakiplerini ‘siyasi çekişmeyle suçladığını aktardı.
ARAB NEWS
Suudi Arabistan merkezli yayın organı, ‘Mayıs seçimleri öncesinde Türk muhalefeti yeni bir plan arıyor’ başlığıyla Ankara’daki gelişmeleri okuyucularına aktardı. İyi Parti’nin muhalif ittifaktan çıkış yapmasıyla Erdoğan’ın konumunun can alıcı bir zamanda güçlendiği yorumunu yapan Arab News, İyi Parti’nin İstanbul ve Ankara belediye başkanlarına yalnızca Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı değil kendi partilerine karşı da isyan etmeye çağrısında bulunduğunu kaydetti. Habere göre, söz konusu çağrı iki belediye başkanı tarafından kabul edilmedi.
Arab News, İyi Parti’nin muhalif ittifaktan kopmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı uzun süredir devam eden birleşik cephe sunma çabalarının ciddi bir darbe yediğini yazdı. Yayın organına konuşan Londra merkezli Teneo Intelligence yöneticisi Wolfango Piccoli, ekonomik kriz ve depremlerin ardından hükümete karşı bir hoşnutsuzluğun olmasına rağmen mevcut tabloyu şu sözlerle yorumladı:
“Neredeyse 20 yıldır olduğu gibi, muhalefetin Erdoğan’ın en büyük varlığı ortaya çıkıyor. Muhalif bloktaki kargaşayla birlikte, Erdoğan şimdi Mayıs ayındaki seçimlerde zafere uzanmak için çok daha iyi konumda görünüyor.”
Arab News’teki haberde, analistlerin hükümetin manevra alanı kazanmak için artık altın bir fırsata sahip olduğu görüşüne de yer verildi. Yayın organı, ortaya çıkan yeni denklemde HDP’nin kritik bir parti haline geldiğini de ekledi.
EL ARABİYA

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya, ‘Türkiye’deki muhalif ittifakın liderleri, seçim adayındaki ayrılığın ardından bir araya geliyor’ başlığını tercih etti. Haberde, muhalif blokta aylardır içten içe kaynayan anlaşmazlığın cuma günü bölünmeyle sonuçlandığı belirtildi, analistlere göre söz konusu gelişme Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yerinden oynatmayı umanlar için bir darbe oldu.
En büyük ikinci muhalefet partisi İYİ Parti’nin muhalif ittifaktan ayrıldığını aktaran El Arabiya, Meral Akşener’in İstanbul ve Ankara belediye başkanlarına adaylık çağrısı yaptığını da kaydetti.
Analistlerin görüşüne yer veren El Arabiya’daki haberde, muhalif bloğun dağılması Erdoğan’a büyük bir psikolojik zafer sağladı.

CANBERRA TIMES
Avustralya gazetesi Canberra Times, ‘Erdoğan Türk muhalefeti arasındaki çatlağı reddediyor’ başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı’nın sözlerine yer verdi. Muhalif bloğun mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan’a karşı kimin meydan okuyacağını belirlerken bölündüğünü aktaran Canberra Times, Cumhurbaşkanı’nın ise planladıkları rotada devam edeceklerini söylediğini kaydetti:
“Biz bunun böyle olacağını aylar öncesinden söylemiştik… Biz zaten hedefimizi belirledik. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar biz planımız üzerinden, yol haritamız üzerinden çalışmalara devam ediyoruz.”
Londra merkezli RDM Danışmanlık’tan Erdem Aydın, Canberra Times’ta yer alan analizinde “Bu senaryoda Erdoğan dışında kimse kazanamaz” dedi.