ABD’den son dakika Türkiye açıklaması: Teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim « Sıradaki Haber

19 Nisan 2024 - 07:08

ABD’den son dakika Türkiye açıklaması: Teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim

Türkiye ile ABD arasında kriz başlıklarının arttığı dönemde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel’de bir araya geldi. İkili baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ABD Dışişleri Bakanı’ndan Türkiye ilgili önemli açıklamalar geldi.

ABD’den son dakika Türkiye açıklaması: Teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim
Son Güncelleme :

24 Mart 2021 - 12:04

62 views

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi dün itibariyle başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gün oturumuna katılacak.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. İkili baş başa görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme, Biden yönetimi ile Ankara arasındaki ilk temas oldu.

GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Ankara, Washington’ın “Afganistan görüşmeleri Türkiye’de yapılsın” teklifini kabul etmişti. Bu konuya değinen Blinken, Afganistan toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür etti. Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’den PKK ve FETÖ’yle ilgili taleplerini tekrarladı. Çavuşoğlu ve Blinken, S-400 savunma sistemi konusunu da ele aldı. Görüşmede ittifak ilişkilerinin önemi teyit edildi.

I met with @MevlutCavusoglu today in Brussels. I look forward to continued cooperation with our NATO Ally Turkey on counterterrorism, voiced our support for exploratory talks with Greece, and emphasized the importance of democracy and human rights. pic.twitter.com/OzVPVvhwGp

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) March 24, 2021

Twitter’dan da açıklama yapan Blinken, “Bugün Çavuşoğlu’yla Brüksel’de buluştum. NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliğinin devamını dört gözle bekliyorum. Yunanistan ile keşif görüşmelerine desteğimizi dile getirdim. Demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım” ifadelerini kullandı.

Discussed all aspects of our bilateral relations w/ Foreign Minister @SecBlinken of #US in a constructive meeting.
-Exchanged comprehensive views on #Afghanistan, #Cyprus, #EasternMediterranean, #Syria, #Iraq,#Libya and fight against terrorism. pic.twitter.com/vvrtQqSXe6

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 24, 2021

Çavuşoğlu ise, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapıcı bir toplantıda ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele aldık. Afganistan, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak, Libya ve terörle mücadele konularında kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Blinken’dan Türkiye’ye sıcak mesaj

BLINKEN: TÜRKİYE’NİN ABD VE NATO’YA YAKIN OLMASI ÇIKARIMIZA

Blinken, dün zirvede katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye ile bazı konularda anlaşmazlık yaşadıklarının bir sır olmadığını söyleyerek, “Türkiye’yi NATO ve ABD’ye yakın tutmak, hem Ankara’nın hem de bizim çıkarımıza” demişti.